
Jela po narudžbi
Da biste uživali u našim jelima po narudžbi potrebno je da nam na vrijeme pošaljete upit obrascem koji se nalazi ispod. Nakon našeg potvrdnog odgovora na Vaš upit dobit ćete upute za daljnje korake. Upit za rezervaciju je obavezan minimalno dan ranije.
Napomena
- Jela ispod peke minimalno za 4 osobe!
- Jela na ražnju, minimlano 1 janje, 1 odojak,..
Jela ispod peke
Peka je stoljetna tradicija pripreme hrane ispod zvona od kovanog željeza direktno na ognjištu ili u posudi na ognjištu. Do pojave štednjaka, peka je bila uobičajena seoska hrana, a danas je traženi specijalitet u restoranima.
U donji dio peke, posudu promjera od minimalno 40 cm, stavimo malo ulja ili masti i posložimo meso u većim komadima koje smo prethodno osušili, natrljali solju i začinima, dodamo krumpire i ostalo povrće. Potom posudu sa mesom i krumpirom stavimo na ugrijano ognjište i poklopimo željeznim zvonom koje s vanjske strane prekrijemo žarom i toplim pepelom, i tako se hrana peče s donje i gornje strane. Zvono na sebi ima napravljen rub koji drži žar.
S obzirom da se ispod poklopca tijekom pečenja mesa koncentriraju arome, rezultat je sočno i vrlo ukusno meso, a istovremeno kuhani i pečeni krumpiri imaju poseban ukus jer su cijelo vrijeme umočeni u sokove od mesa i povrća.
Majstori peke znaju da tajna njene savršene pripreme leži i u žaru kojeg treba pažljivo održavati za višesatnu pripremu kako bi imali optimalnu temperaturu za pečenje.
Ako se zaželite okusa tradicije obavezno nam javite minimalno 24 h ranije.